Снимка: БГНЕС/ЕРА

75 болни в резултат на тежка инфекция с E. Coli в McDonald's в САЩ

Властите съобщиха, че тежката епидемия от E. Coli, свързана с бургерите Quarter Pounder на McDonald's, се е разраснала до 75 регистрирани случая, главно в западната част на САЩ.

Броят на хоспитализациите е нараснал до 22, въпреки че не са докладвани допълнителни смъртни случаи, освен този на възрастен пациент в Колорадо, според Администрацията по храните и лекарствата (FDA) и Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

Едно дете и един възрастен са развили хемолитично-уремичен синдром - сериозно състояние, което уврежда кръвоносните съдове в бъбреците.

Разследващите все още не са потвърдили конкретна съставка като източник на замърсяването, въпреки че преценяват дали произходът може да е от нарязан лук или телешки кюфтета.

Докато тече разследването, компанията Taylor Farms, която доставя нарязания лук на засегнатите места, доброволно изтегли своя жълт лук.

Ресторантите на McDonald's в 13-те засегнати щата временно са изтеглили Quarter Pounders от менютата си, въпреки че други продукти, включително други бургери с говеждо месо, остават на разположение.

Адвокатските кантори Ron Simon & Associates и Meyers & Flowers са подали искове от името на двама отделни потребители от Колорадо и Небраска, които са се разболели след консумация на бургерите.

Всеки от тях претендира за минимум 50 000 долара обезщетение, а адвокат Рон Саймън заяви пред АФП, че планира да представлява общо 25 пострадали.

CDC съветва тези, които са консумирали Quarter Pounder и са развили симптоми на отравяне с E. coli - като диария, кървава диария, температура над 38,9°C и повръщане - да потърсят медицинска помощ.

В изявление от вторник McDonald's заяви, че е предприел „бързи и решителни действия“ и че безопасността на храните е негов „основен приоритет“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase